Reizen is bezinnen en tot rust komen

Nederlanders gaan vaker op vakantie

28 oktober 2016 - De crisis lijkt definitief voorbij; in de eerste helft van het lopende vakantiejaar is het aantal vakanties van Nederlanders maar liefst 6% gestegen naar 12,5 miljoen. In dezelfde periode (oktober – maart) bleef de teller een jaar geleden nog steken op 11,8 miljoen. De verwachting is dat het hele vakantiejaar 2016 een duidelijke groei zal laten zien. 

Ook de bestedingen nemen toe, zo is er in deze zes maanden 3% meer aan reizen uitgegeven. Opvallend is de groei van 5% in uitgaven voor binnenlandse vakanties. Dit vertelde Ad Schalekamp van NBTC-NIPO Research vandaag tijdens de TravelPRESSentation in de Jaarbeurs in Utrecht waar nieuws en ontwikkelingen in de reissector werden gepresenteerd.

De groei in vakanties wordt vooral gerealiseerd door een 5% stijging van het aantal korte vakanties naar het buitenland. Dit aantal telt 3,2 miljoen vakanties tussen oktober 2015 en maart 2016 en is daarmee terug op het niveau van 2012. Een duidelijke trend is het teruglopend aantal vakanties naar bestemmingen rond de Middellandse Zee (-6%), terwijl juist overig Europa (+4%) en intercontinentale reizen (+21%) het goed doen. Uit het onderzoek van NBTC-NIPO blijkt ook dat gevoel van veiligheid meer dan in het verleden impact heeft op de bestemmingskeuze.

Top 5 buitenlandse vakantiebestemmingen (oktober 2015 – maart 2016):

  • Duitsland
  • Spanje
  • Oostenrijk
  • België
  • Frankrijk

86% boekt via internet

De prominente positie van het internet als boekingskanaal heeft zich verder versterkt. Inmiddels wordt 86% van alle reizen naar het buitenland (deels) via internet geboekt. Deze trend is zichtbaar in alle doelgroepen, waarbij de babyboomers het meest gebruikmaken van een desktop, terwijl generatie Y (21-30 jaar) juist kiest voor een laptop (62%). De smart-phone wordt nog niet echt veel gebruikt voor reisboekingen en schommelt tussen de 1 en 4%.

Lees verder Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Avontuurlijke, populaire spirituele reizen

 

Schrijf je nu in voor:

En geen zorgen – je gegevens zijn veilig. Je kunt je op elk moment uitschrijven. 

Aanvragen →